* culinaire vertalingen

Culinair Frans A-Z
A
à la basquaisemet tomaat, paprika, ui en knoflook
à la bergèrebereid met ham, paddenstoelen en uien
à l'alsaciennemet zuurkool, ham en worstjes
à l'américainein witte wijnsaus met uitjes en tomaat
à pointmedium/lichtgebakken (bij vlees)
abatsorgaanvlees
abattisorgaanvlees
abricotabrikoos, abrikozenlikeur, abrikozenbrandewijn
B
baba au rhumcakeje doordrenkt met rum
baconbacon
badianeanijsster
baguettestokbrood (250 gram)
baiebes
baies de genièvrejeneverbessen
C
cabotzeeduivel
cabrigeit
cacah(o)uètespinda's
caccolachocoladedrank
D
daimdamhert
dame blanchevanilleroomijs met chocoladesaus
darnedikke moot vis
dattedadel
E
eauwater
eau de sourcebronwater
eau du robinetkraanwater
eau minérale gazeusekoolzuurhoudend water
F
façon, à la façon de …manier, wijze, op de wijze van …
faisan (faisandeau)fazant (jonge fazant)
faitrijp (van kaas)
faitoutbraadpan
G
galantinegevogelte met farce in bouillon gekookt in gelei
galettekoek (rond/plat), pannenkoek, koekje
galette saléehartige pannenkoek
ganachedessert met chocolade en room
H
hachée, viande ~gehakt vlees
hachisgehakt
hachis Parmentierovenschotel met aardappelen en gehakt
haddockgerookte schelvis
I-J-K
île flottantedessert van geklopt eiwit in dunne vanillevla
infusionkruidenthee
jalousiegebak van bladerdeeg met vruchtenvulling
jambonham
kirwitte wijn met crème de cassis
kir royalchampagne met crème de cassis
L
lait (fermenté)melk (karne-)
lait crurauwe melk
lait entier/demi-écrémévolle/halfvolle melk
laituekropsla
M
macaronskleurige bitterkoekjes van schuim
macédoine de fruitsfruitsalade
macédoine de légumesgemengde groenten 
macérationweking
N
nappetafellaken
nappéovergoten met een saus
naturezonder toevoegingen, gewoon
navarinragout van lamsvlees en groenten
O
œnologiewijnkunde
œnologuewijnkundige
œufei
œuf à la coque/molletzachtgekookt ei
P
pageotzeebrasem
pailles au fromagekaasstangen
paillettesreepjes, stengels
painbrood
Q
quartkwart (liter)
quartier d'agneaustukje lamsvlees
quasi de veau braiségesmoorde kalfsbout
quatre-épicesmengsel van specerijen
R
râble de lièvre, de lapinhazen-, konijnenrug
racinewortel van plant 
raclettekaasgerecht uit Zwitserland
radis blanc/noirrammenas
S
s.g. (selon grosseur)afhankelijk van grootte
sabayonluchtige crème
sablézandgebak, zandkoekje
sacristainamandelstengel
T
taboulésalade met couscous
tanchezeelt
tanintannine, looizuur
tanniquetanninerijk
V
varechzeewier
varié(e)(s)gemengd, verschillend
VDQS (vin délimité de qualité supérieure)kwaliteitswijn uit bep. streek
veau (~ Marengo)kalfsvlees (~ met tomaat, champignons en wijn)
W-X-Y-Z
Waldorf, salade ~soort salade
waterzooi/waterzoïVlaamse stoofschotel
xérèssherry 
yaourtyoghurt
zestestukje schil van citroen of sinaasappel
zizaniewilde rijst 
Wijn A-Z
arômegeur, bouquet
arrière-boucheafdronk
arrière-goûtnasmaak
astringentwrang
barriqueokshoofd (wijnton van ong. 200 liter)
blanc de blancswitte wijn van witte druiven
bouchesmaak
bouchonkurk, dop, stop
bouquetbouquet, geur, aroma
Menukaart
au choixnaar keuze
boissons chaudes/froideswarme/koude dranken
crustacés et coquillagesschaal- en schelpdieren
desserts/entremetsnagerechten
en supplémentmet bijbetaling
entrées chaudeswarme voorgerechten
entrées froideskoude voorgerechten
Restaurant
Je voudrais réserverIk zou graag een tafeltje willen
C'est pour quand ?Voor wanneer is het?
Pour demain, (à) midi.Voor morgen, om twaalf uur.
C'est à quel nom ?Op welke naam mag ik dat noteren?
Vous avez réservé ?Hebt u gereserveerd?
VIS abc
aiglefinschelvis
anchoisansjovis
anguillepaling
barzeebaars
barbeaubarbeel
brochetsnoek
cabillaudkabeljauw
calamarpijlinktvis
carreletschol
colinkoolvis
congrezeepaling
doradebrasem
espadonzwaardvis
flétanheilbot
grondinpoon
harengharing
julienneleng
lieu noirkoolvis
limandeschar
lottezeeduivel
loup de merzeewolf
maquereaumakreel
merlanwijting
moruekabeljauw, stokvis
perchebaars
plieschol
raierog
rascasseschorpioenvis
rougetrode bardeel, poon
sandresnoekbaars
sardinesardine
saumonzalm
seicheinktvis
soletong
tanchezeelt
thontonijn
truiteforel
turbottarbot