| Culinair Frans A-Z | |
| A | |
| à la basquaise | met tomaat, paprika, ui en knoflook |
| à la bergère | bereid met ham, paddenstoelen en uien |
| à l'alsacienne | met zuurkool, ham en worstjes |
| à l'américaine | in witte wijnsaus met uitjes en tomaat |
| à point | medium/lichtgebakken (bij vlees) |
| abats | orgaanvlees |
| abattis | orgaanvlees |
| abricot | abrikoos, abrikozenlikeur, abrikozenbrandewijn |
| B | |
| baba au rhum | cakeje doordrenkt met rum |
| bacon | bacon |
| badiane | anijsster |
| baguette | stokbrood (250 gram) |
| baie | bes |
| baies de genièvre | jeneverbessen |
| C | |
| cabot | zeeduivel |
| cabri | geit |
| cacah(o)uètes | pinda's |
| caccola | chocoladedrank |
| D | |
| daim | damhert |
| dame blanche | vanilleroomijs met chocoladesaus |
| darne | dikke moot vis |
| datte | dadel |
| E | |
| eau | water |
| eau de source | bronwater |
| eau du robinet | kraanwater |
| eau minérale gazeuse | koolzuurhoudend water |
| F | |
| façon, à la façon de … | manier, wijze, op de wijze van … |
| faisan (faisandeau) | fazant (jonge fazant) |
| fait | rijp (van kaas) |
| faitout | braadpan |
| G | |
| galantine | gevogelte met farce in bouillon gekookt in gelei |
| galette | koek (rond/plat), pannenkoek, koekje |
| galette salée | hartige pannenkoek |
| ganache | dessert met chocolade en room |
| H | |
| hachée, viande ~ | gehakt vlees |
| hachis | gehakt |
| hachis Parmentier | ovenschotel met aardappelen en gehakt |
| haddock | gerookte schelvis |
| I-J-K | |
| île flottante | dessert van geklopt eiwit in dunne vanillevla |
| infusion | kruidenthee |
| jalousie | gebak van bladerdeeg met vruchtenvulling |
| jambon | ham |
| kir | witte wijn met crème de cassis |
| kir royal | champagne met crème de cassis |
| L | |
| lait (fermenté) | melk (karne-) |
| lait cru | rauwe melk |
| lait entier/demi-écrémé | volle/halfvolle melk |
| laitue | kropsla |
| M | |
| macarons | kleurige bitterkoekjes van schuim |
| macédoine de fruits | fruitsalade |
| macédoine de légumes | gemengde groenten |
| macération | weking |
| N | |
| nappe | tafellaken |
| nappé | overgoten met een saus |
| nature | zonder toevoegingen, gewoon |
| navarin | ragout van lamsvlees en groenten |
| O | |
| œnologie | wijnkunde |
| œnologue | wijnkundige |
| œuf | ei |
| œuf à la coque/mollet | zachtgekookt ei |
| P | |
| pageot | zeebrasem |
| pailles au fromage | kaasstangen |
| paillettes | reepjes, stengels |
| pain | brood |
| Q | |
| quart | kwart (liter) |
| quartier d'agneau | stukje lamsvlees |
| quasi de veau braisé | gesmoorde kalfsbout |
| quatre-épices | mengsel van specerijen |
| R | |
| râble de lièvre, de lapin | hazen-, konijnenrug |
| racine | wortel van plant |
| raclette | kaasgerecht uit Zwitserland |
| radis blanc/noir | rammenas |
| S | |
| s.g. (selon grosseur) | afhankelijk van grootte |
| sabayon | luchtige crème |
| sablé | zandgebak, zandkoekje |
| sacristain | amandelstengel |
| T | |
| taboulé | salade met couscous |
| tanche | zeelt |
| tanin | tannine, looizuur |
| tannique | tanninerijk |
| V | |
| varech | zeewier |
| varié(e)(s) | gemengd, verschillend |
| VDQS (vin délimité de qualité supérieure) | kwaliteitswijn uit bep. streek |
| veau (~ Marengo) | kalfsvlees (~ met tomaat, champignons en wijn) |
| W-X-Y-Z | |
| Waldorf, salade ~ | soort salade |
| waterzooi/waterzoï | Vlaamse stoofschotel |
| xérès | sherry |
| yaourt | yoghurt |
| zeste | stukje schil van citroen of sinaasappel |
| zizanie | wilde rijst |
| |
| Wijn A-Z |
| arôme | geur, bouquet |
| arrière-bouche | afdronk |
| arrière-goût | nasmaak |
| astringent | wrang |
| barrique | okshoofd (wijnton van ong. 200 liter) |
| blanc de blancs | witte wijn van witte druiven |
| bouche | smaak |
| bouchon | kurk, dop, stop |
| bouquet | bouquet, geur, aroma |
| |
| Menukaart |
| au choix | naar keuze |
| boissons chaudes/froides | warme/koude dranken |
| crustacés et coquillages | schaal- en schelpdieren |
| desserts/entremets | nagerechten |
| en supplément | met bijbetaling |
| entrées chaudes | warme voorgerechten |
| entrées froides | koude voorgerechten |
| |
| Restaurant |
| Je voudrais réserver | Ik zou graag een tafeltje willen |
| C'est pour quand ? | Voor wanneer is het? |
| Pour demain, (à) midi. | Voor morgen, om twaalf uur. |
| C'est à quel nom ? | Op welke naam mag ik dat noteren? |
| Vous avez réservé ? | Hebt u gereserveerd? |
| |
| VIS abc | |
| aiglefin | schelvis |
| anchois | ansjovis |
| anguille | paling |
| bar | zeebaars |
| barbeau | barbeel |
| brochet | snoek |
| cabillaud | kabeljauw |
| calamar | pijlinktvis |
| carrelet | schol |
| colin | koolvis |
| congre | zeepaling |
| dorade | brasem |
| espadon | zwaardvis |
| flétan | heilbot |
| grondin | poon |
| hareng | haring |
| julienne | leng |
| lieu noir | koolvis |
| limande | schar |
| lotte | zeeduivel |
| loup de mer | zeewolf |
| maquereau | makreel |
| merlan | wijting |
| morue | kabeljauw, stokvis |
| perche | baars |
| plie | schol |
| raie | rog |
| rascasse | schorpioenvis |
| rouget | rode bardeel, poon |
| sandre | snoekbaars |
| sardine | sardine |
| saumon | zalm |
| seiche | inktvis |
| sole | tong |
| tanche | zeelt |
| thon | tonijn |
| truite | forel |
| turbot | tarbot |