R* – diverse recepten

copyrights Berdien Kookt 2022                                receptuur voor 6 personen

spitskoolsalade

ingrediënten:
500 gram gesneden spitskool 
1 kleine rood ui
2 kleine Jonagold appels
175 gram rozijnen ( ½ zakje )
blik perzikken
5 eetlepels mayonaise
2 a 3 eetlepels perziksap
kerriepoeder naar smaak

bereiding:
Rozijnen laten wellen en apart zetten.
Perziken en de appels in kleine stukjes snijden.
Mayonaise in grote schaal doen en perziksap erbij.
Kerriepoeder naar smaak toevoegen en het geheel goed mengen.
Daarboven op de gesneden spitskool.
De stukjes perzik en appel  en de inmiddels gewelde rozijnen toevoegen, mengen en koel bewaren.


visterrine

ingrediënten:
300 gram griet of wijting zonder vel    
150 gram moot zalm
150 gram verse spinazie    
eiwit van 2 eieren
2 stronken prei    
0,8 dl (slag)room
zout 
vers gemalen peper    
visbouillonpoeder

bereiding:
Blancheer de losgemaakte preivellen en koel ze snel af in ijswater.
Droog het daarna op een doek en bekleed het in een patévorm (ruim over de rand)
de farce:
De witvis in de keukenmachine pureren en eiwit en room toevoegen tot een vaste massa.
Op smaak brengen met zout, peper en eventueel visbouillonpoeder.
opbouw van de terrine:
1/4 van de farce op de bodem strijken, goed aandrukken en de helft v.d. spinazie erover verdelen.
Zout en vers gemalen peper erover en dan flink aandrukken.
Weer een kwart v.d. farce waar je de zalmmoot in dunne plakken indrukt.
Hierop een kwart van de farce, de rest v.d. spinazie, zout en peper en weer goed aandrukken.
Het restant van de farce doe je als laatste erover en vouw het dicht met de prei.
Goed aandrukken, laat de lucht eruit en dek het met boter besmeerde alu-folie af.
Het geheel 70 minuten au bain marie in een oven van 110 graden plaatsen.
Uit de oven halen en af laten koelen, snij het in mooie plakken en leg het op een schaal.


rucola - spinazierol, favoriet van Berdien

ingrediënten van het deeg:
75 gram bloem    
75 gram boter
3 dl melk    
75 geraspte Parmezaanse kaas
5 gesplitste eieren    
100 gram fijngehakte rucola
150 fijngesneden spinazie    
2 el verse tijm
zout en verse peper    
ingrediënten van de vulling:
1 fijngesneden rode paprika    
100 gram fijn gesneden mager gerookt spek
2 teentjes knoflook    
½ bosje basilicum 
300 gram 
2 dl crème fraîche
zout      
vers gemalen peper

bereiding:
Maak een roux van de boter en bloem en voeg de melk toe tot een gebonden saus.
Haal van het vuur af en voeg de kaas toe, de eidooiers, rucola, spinazie, zout en peper.
De eiwitten stijf kloppen en erdoor scheppen.
Dit geheel over een ingevette en met bloem bestoven bakplaat uitstrijken.
Afbakken in 20 minuten op 175 graden.
Laat het afkoelen en stort het geheel op een schone theedoek.
voor de vulling:

het fijngesneden spek uitbakken en laten uitlekken op keukenpapier.
Meng het met de paprika, uitgeknepen knoflook, basilicum, crème fraîche, roomkaas, zout en peper.
afwerking:
De deegplak met de vulling bestrijken en d.m.v. een theedoek strak oprollen.  
In folie wikkelen en in de koelkast laten opstijven.
Voor het serveren in plakken snijden en op een bord opdienen.


kippakketjes met koriander-yoghurtsaus


ingrediënten:
4 struiken paksoi (of groene kool)    
1,8 kg. kipfilet
3 tl gemberpoeder    
3 tl gemalen komijn
1 fijngesneden rood pepertje    
2 eieren
5 el chilisaus    
bosje verse koriander
zout    
vers gemalen peper
stukje fijngehakte verse gember    
3 dl dikke yoghurt

bereiding:
De paksoibladeren blancheren in heet water met wat zout en in koud water laten schrikken.
Maal de kip in de keukenmachine tot gehakt en breng op smaak met de gember, gemberpoeder,    
komijn, rode peper, zout, peper en de losgeklopt eieren.
Snij uit de paksoibladeren de dikke nerf (stem) en leg op ieder blad wat van het gehaktmengsel.
Maak er pakketjes, dan met de vouw naar onder in een stoompan leggen en met de deksel op de pan ongeveer 30 minuten laten stomen.
de saus:
De koriander fijnsnijden en vermengen met de chilisaus en de yoghurt.
Op smaak brengen met de zout en peper.
De saus apart opdienen.
Bestrooi de kippakketjes met de rest van de fijngesneden koriander.


aardbei - sorbetijs


ingrediënten:
750 gram rijpe, zoete aardbeien    
50 ml likeur naar keuze
200 gram suiker    
240 ml helder water (uit de fles)
sap van een halve citroen    
blaadje gelatine

bereiding:
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
Pureer ze met de staafmixer en doe de likeur erbij, maal even door.
Verwarm de suiker in het water in een pan totdat de suiker is opgelost.
Week de gelatine in koud water en knijp het goed uit, los het op in het hete suikerwater.
Schenk het warme suikerwater met de citroensap in de aardbeienpuree.
Meng het goed en laat het in ijswater goed afkoelen.
Schep het mengsel in de draaiende kom van de ijsmachine en laat het minimaal 40 minuten draaien.
Haal het ijs uit de machine, maak er bolletjes van en serveer met een muntblaadje.


mosterdsoep, favoriet van Vincent


ingrediënten:
200 gram boter    
200 gram grove mosterd
200 gram bloem    
3 dl slagroom
100 gram uitgebakken ontbijtspek    
1 bosje lente uitjes
75 gram geroosterde amandel snippers    
zout 
vers gemalen peper
3 ltr melk    
300 gram fijngesneden soepgroenten
bouillonpoeder

bereiding:
Maak eerst een roux van boter en bloem en roer de melk erbij totdat het mengsel glad is.
Voeg de room toe tot soepdikte.
Maak op smaak met de bouillonpoeder, peper en zout en voeg de mosterd toe.
Maal de spekjes en de soepgroenten in de keukenmachine fijn en voeg dit aan de mosterdsoep toe.
Strooi bij het opdienen de amandelen en fijngesneden lente-uitjes over de soep.


linzen salade

ingrediënten:
blikje linzen 250 gram
blikje maïskorrels 125 gram
1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
1 dunne preistengel in smalle ringen gesneden
handvol gesnipperde peterselie
dressing van 1 eetlepel mayonaise vermengd met 2 el crème fraiche
op smaak gebracht met peper uit de molen en wat zout, evt. wat kerrie poeder.

bereiding:
Meng de ingrediënten tot een deze salade en bestrooi met gesnipperde peterselie.
Geef het als bijgerecht bij een gegrild stukje vis of vlees of als vegetarisch hoofdgerecht met geitenkaas evt. met honing (even onder de gril) en vers gemalen peper.