R* – paëlla

Paëlla is een oorspronkelijk Valenciaans en typisch Spaans gerecht, dat oorspronkelijk uit de lagune van Albufera (portugal) afkomstig is. 
Het bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan.
Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).

Ook in Zuid-Frankrijk wordt dit gerecht vaak gegeten.
Paella kan op verschillende manieren worden klaargemaakt. 
Een populaire manier van bereiding is veelal met erwten en paprika's, alhoewel puristen erwten in de paella als misdaad zien.
In Spanje is de bereiding van paëlla van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. Tijdens de Las Fallas-feesten in Valencia worden overal op straat paëlla's klaargemaakt.
Je ziet het in Frankrijk op de (dag)markten en wordt ook gebruikt als maaltijd bij dorpsfeesten.

ingrediënten voor 6 personen:

2 saffraan draadjes (of geelwortel)
200 gram (Spaanse) rijst

12 mosselen in schelp
4 el olijfolie

6 kippenvleugels
90 gram chorizoworst in stukjes gesneden

1 grote ui fijngesneden
3 knoflook teentjes geperst

1 tl paprika poeder
40 gram verse boontjes 

100 gram doperwten (uit de vriezer)
0,65 liter kippenbouillon

zout en peper (uit de molen)
12 (ongekookte) garnalen

1 rode paprika in stukjes gesneden
3 el fijngesneden peterselie

Paella
bereiding:
leg de saffraan in een kom en giet hierover 3 el heet water en laat dit even rusten. Was de rijst in een vergiet tot het water helder blijft en was de mosselen. Verhit 3 el olijfolie in de pan en bak de drumsticks circa 5 minuten, voeg de chorizo toe en bak totdat het krokant wordt en schep dit uit de pan en zet opzij. Voeg 5 el olie toe en bak de uien ongeveer 2 minuten op hoog vuur.  Voeg de knoflook en de paprikapoeder toe en bak tot de uien glazig zijn (niet te hard anders verbrand de knoflook) doe de rijst, de bonen en de erwten erbij en roer alles goed door totdat het met de olie is bedekt. Leg de drumsticks en de chorizo en het bakvocht op de rijst en roer de bouillon, saffraan, de peper en zout erdoor en breng het geheel aan de kook, temper het vuur en laat het ongeveer 15 minuten sudderen totdat het grootste gedeelte van het vocht is opgenomen. Leg de mosselen, gamba’s en reepjes paprika op het gerecht en doe de deksel op de pan en laat nog even 5 minuten rusten, totdat de mosselen open zijn voeg naar smaak zout en peper toe en garneer met gesneden peterselie.