uientaart met ansjovis en olijven
ingrediënten: (6 personen)
80 gram bloem
180 gram boter
180 ml. koud water
0,8 kg. uien
2 eetlepels olijfolie
2 theelepel Provençaalse kruiden
300 gr. tomaten
12 ansjovisfilets
8 zwarte olijven bloem om te bestuiven
peper, zout
handje paneermeel
bereiding:
Zeef de bloem met het zout in een kom en snij de harde boter tot mootjes.
Hussel het water erdoor en kneed zeer kort tot er een min of meer samenhangende deeg is ontstaan.
Stort het nog korrelige deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit tot een plak.
Vouw het deeg in drieën, keer het en rol het weer uit.
Herhaal deze handeling nog 2 keer uit.
Laat het deeg (opgevouwen) 30 minuten rusten in de koelkast.
Schil en snijd de uien in ringen.
Bak de uien in de olie glazig en bestuif deze met de kruiden, peper en zout.
Snij de tomaten doormidden en verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in reepjes.
Rol het deeg weer uit tot een dunne lap.
Bekleed een lage ovenvaste schaal (doorsnede +/- 22 cm.) met het deeg.
Beleg het deeg met twee handjes paneermeel, de reepjes tomaat, verdeel de uien erover en leg daarop de uitgelekte ansjovisfilets en de gehalveerde en ontpitte olijven.
Schuif de schaal in een voorverwarmde oven 180 C. en bak de quiche in 35 minuten bruin.
Eet het lauwwarm.