R* – Thaïse keuken

                                                                                               receptuur voor 10 personen

kanom jeeb - wonton buideltjes

ingrediënten:

150 gram rundergehakt

30 gram ongekookte garnalen

teentje knoflook geperst

2 stengels koriander

1 el sojasaus

1 losgeklopt ei

donkere soja dipsaus

zout en versgemalen peper

1 rode peper ontdaan van zaad en fijngesneden

20 wonton vellen (7,5 x 7,5) onder een vochtige doek

bereiding:

meng het gehakt en de garnalen samen met de knoflook, koriander, sojasaus, rode peper

en de helft van het losgeklopte ei en meng het in de keukenmachine tot een gladde massa.

Breng op smaak met zout en peper.

Leg steeds wonton vellen op een schoon werkvlak, laat de rest onder de doek liggen.

Schep steeds een lepel vulling op een vel, bestrijk de randen met een kwastje met het

resterende ei. Vorm ieder wontonvel tot een buideltje en druk de randen dicht.

Zet de buideltjes op keukenfolie koel weg. Ga zo door met de rest van de wontonvellen.

Stoom de buideltjes in 10 tot 12 minuten gaar. Serveer het met de dipsaus.


pow-pia tawd – Thaïse loempia’s

ingrediënten:

24 loempiavellen van 12,5 bij 12,5 onder een vochtige doek

1 losgeklopt ei

Frituurolie (zonnebloemolie)

voor de vulling:

4 Chinese paddenstoelen

25 gram glasnoedels

175 gram fijn kipgehakt

100 gram taugé

3 cm gember in stukjes gesneden

1 fijngeraspte wortel

2 teentjes geperste knoflook

4 stengels koriander fijngesneden

zout en versgemalen peper
bereiding:

Week de paddenstoelen 20 minuten in warm water. Laat ze uitlekken en snij de heel fijn.

Week ook de noedels 10 minuten in warm water. Uitlekken en snij ze het in kleine stukjes.

Verhit een lepel olie in een wok en roerbak (rullen) hierin het gehakt.

Voeg de overige ingrediënten voor de vulling toe en breng op smaak. Laat afkoelen op een bord.

Leg steeds 2 loempiavellen op elkaar op een schoon werkblad. (we gebruiken 2 vellen omdat 1

vel te dun is) Schep een lepel vulling op de vellen.

Sla de onderkant over de vulling heen en probeer het ze strak mogelijk op te rollen.

Bestrijk het laatste stuk met het losgeklopte ei en plak de loempia dicht.

Leg de loempia’s naast elkaar op een vel bakpapier.

Verhit de olie tot 190 graden en frituur de loempia’s met een paar tegelijk in zo’n 2 minuten goudbruin. Laten uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet!


rijst uit het Cardamom gebergte

ingrediënten :

1 el. plantaardige olie

12 kardemom peulen gekneusd

6 kruidnagels

2 kaneelstokjes

4 limoenblaadjes

500 gram basmatirijst

zout

bereiding:

verhit de olie in een pan en voeg de specerijen toe tot ze beginnen te geuren en te springen.

Roer de rijst erdoor en voeg zoveel water toe dat de rijst 2 cm. onder staat.

Voeg een flinke snuf zout toe en laat aan de kook komen, temper het vuur en laat het zacht

garen met de deksel op de pan tot zich op de rijst gaatjes vormen.

Maak de rijst los met een vork en zet minstens nog 10 minuten weg tot je hem opdient.


tawd mun pla – viskoekjes
ingrediënten

250 gram witvisfilet

1 el rode currypasta

1 el vissaus

1 el maïzena

25 gram boontjes zeer fijn gesneden

3 citroenblaadjes zeer fijn gesneden

1 losgeklopt ei

zout en vers gemalen peper

(zonnebloem)olie voor het bakken

ingrediënten voor de saus:

4 el zoete chilisaus

1 el fijngesneden wortel

1 el fijngesneden komkommer

2 stengels koriander

(2 el geroosterde pinda’s)
bereiding:

snij de vis in stukjes en vermaal deze kort in de keukenmachine.

Voeg de currypasta, vissaus, maïzena, boontjes, ei en citroenblaadjes toe en meng alles goed door elkaar. Maak op smaak met zout en peper.

Maak d.m.v. ijsknijper mooie bolletjes die je dan iets plat drukt en laat alles opstijven in de koelkast.

Bereiding van de dipsaus:

Meng alles goed door elkaar en zet koel weg. Pinda’s alleen toevoegen als niemand allergisch is.

Bak dan de viskoekjes mooi goudbruin in de olie van 180- graden en dip deze tijdens het eten af en toe in de saus.

tom kha kai - kokossoep met oesterzwammen
ingrediënten

2 rode pepertjes

3 cm. gemberwortel geschild en gesnipperd

2 stengel sereh (citroengras)

6 blaadjes citroenblaadjes

0,75 liter kokosmelk

2 liter kippenbouillon goed van smaak

300 gram kipfilet

200 gram oesterzwammen

3 eetlepels vissaus (nam pla)

zonnebloemolie

½ bosje verse korianderblad vers

½ el bruine suiker

bereiding:

Kip in kleine stukjes snijden en in de olie roerbakken, dan vuur temperen.

Smalle ringetjes peper toevoegen (zonder het zaad), de gember, geplette sereh en citroenblad.

Bruine suiker erbij doen en 1 minuut zachtjes garen.

Afblussen met de kokosmelk, kippenbouillon en dit 10 minuten zachtjes laten koken.

Op smaak brengen met de vissaus. De citroenblaadjes en de stengels sereh uit de soep halen.

In dunne reepjes gesneden oesterzwammen toevoegen en vlak voor het opdienen de gehakte

koriander. De koriander mag je ook pas aan tafel toevoegen.

murg kari - kip curry
ingrediënten:
1 kilogram kipfilet in stukken 3 cm.

2 tomaten in vieren gesneden

2 cm. gemberwortel geschild en geraspt

2 witte uien in ringen gesneden

3 teentjes knoflook gesnipperd

5 el zonnebloemolie

2 kaneelstokjes

1 el gemalen kardemom

2 kruidnagels

3 citroenblaadjes

1 theelepels chilipoeder

1 flinke theelepel gemalen komijn

1,5 theelepels ketoembar

2 eetlepels tomatenpuree

5 eetlepels volle yoghurt

zout

versgemalen peper

1 liter kippenbouillon

1 flinke (80 gram) vastkokende aardappel in stukken van 3 cm.

2 rode pepertjes van zaad ontdaan en in ringetjes gesneden
bereiding:

verhit de olie en bak de kip donkerbruin voeg daarna de uien, kaneel, kardemom,

kruidnagel, citroenblad, chilipoeder, komijn en ketoembar toe en bak dit 5 minuten mee.

Schep de gember, knoflook en de rode pepers erdoor.

Voeg de tomaten, yoghurt en de tomatenpuree toe.

Verhit dit op hoog vuur ongeveer 5 minuten en voeg er dan 1 liter kippenbouillon aan toe.

Laat dit nog 15 minuten sudderen, schep af en toe om.

Proef en voeg er eventueel nog zout en peper aan toe.

Strooi eventueel er voor het opdienen wat Garam Massala over.


viscurry met kokos
ingrediënten:

plantaardige olie

3 el. rode currypasta

3 limoenblaadjes in dunne reepjes

½ el. palmsuiker of bruine basterd suiker

2 el. vissaus

8 banaansjalotten, 4 in ringen,4 gesnipperd

2 blikjes kokosmelk

400 ml. kippenbouillon

handvol sperzieboontjes of 1 aubergine

500 gram zalmfilet

12 kerstomaten

handvol Thaise basilicum
bereiding :

fruit in een wok de sjalotringen in een laagje olie tot ze krokant zijn en laat uitlekken op

keukenpapier en zet apart.

Bak de gesnipperde sjalotten in weinig olie tot ze zacht zijn en voeg de currypasta toe en roerbak

tot de pasta begint te kleuren. Roer de citroenblaadjes, suiker, vissaus,kokosmelk en de bouillon erdoor. Laat 10 min pruttelen zodat de smaken goed kunnen mengen.

Voeg halverwege de boontjes toe. Snijd de zalm in stukken van 4 x 4 en voeg ze aan de saus toe

samen met de tomaten. Laat 10 min garen in de saus en voeg er de helft van de basilicum aan toe. Controleer of de zalm gaar is en de smaak ok. Voeg evt. nog wat vissaus toe.

Bestrooi voor het opdien met de krokante sjalotringen en de rest van de basilicum.


ped pad khing – geroerbakte eendenborst met gember en zwartebonensaus
ingrediënten :

2 eendenborsten

6 Chinese paddenstoelen

2 teentjes knoflook, geperst

1 ui in ringen

3 el. zwartebonensaus

1 el. palmsuiker of br. basterdsuiker

zwarte peper uit de molen

5 bosuitjes

3 el. eenden vet

3 cm. verse gemberwortel geschild en fijngesneden
bereiding:

haal het vel van de eendenborsten en snijd in dunne reepjes. Laat dit op het vuur zonder vet

of olie uitzweten tot het krokant is. Dit duurt wel even en wordt later gebruikt ter garnering.

Week intussen de paddenstoelen in warm water ongeveer 20 minuten.

Zet de overige ingrediënten klaar en giet de paddenstoelen af, bewaar 3 el. weekvocht.

Snij de paddenstoelen in reepjes. Verhit het eendenvet in een pan en wok de plakjes eend met

de knoflook en de gember tot het vlees rosé is. Voeg de ui, paddenstoelen, zwartebonensaus,

suiker en het weekwater toe, schep om en maak op smaak met zwarte peper.

Garneer met de bosui en het knapperige vel van de eend.


som tam thai – salade van groene papaja of komkommer
ingrediënten:

5 tenen knoflook

4 rode scherpe pepers

1 volle el. gedroogde garnalen

2 el. vissaus

sap van 2 limoenen

1 el. palmsuiker of bruine basterd suiker

handvol taugé

ter garnering geroosterde gekneusde noten

4 kleine tomaten van zaadjes ontdaan en in plakjes gesneden

1 grote groene papaja geschild van zaden ontdaan +/- 300 gram

(als je geen papaja kunt krijgen 2 komkommers zonder zaadlijsten)

bereiding:

wrijf de knoflook, pepers en een snuf zout tot een pasta. Stamp er de garnalen door en

een beetje vruchtvlees van de papaja of de komkommer tot je een mooie grove pasta hebt.

Voeg de vissaus, limoensap en de suiker toe en roer tot de suiker is opgelost.

Doe dit in een schaal en voeg hier de taugé, tomaten en de papaja of komkommer aan toe

en meng door elkaar. Dien op evt. bestrooit met de geroosterde gekneusde noten.


gaeng kari pak – groente curry
ingrediënten:

1 blik kokosmelk

2 el. groene curry pasta

2 tl. gemalen kurkuma (geelwortel)

300 ml. groentebouillon

2 el. vissaus

3 limoenblaadjes

koriander blaadjes en basilicum blad

1 kilo gemengde groenten : courgette, wortel, pompoen, aubergine, maïs, of wat je lekker vindt
bereiding: 

giet een derde van de kokosmelk in een pan en vermeng met de currypasta en de kurkuma.

Voeg de rest van de kokosmelk erbij samen met de bouillon en het limoenblad . breng aan de kook

Voeg de groenten toe samen met de vissaus en laat het geheel zachtjes garen.

Breng op smaak met evt. nog wat vissaus de basilicum en het korianderblad.


gado gado van fruit
ingrediënten:

mango, komkommer, rauwe zoete aardappel (julienne gesneden), groene appel,

dressing:

1 teen geperste knoflook

2 fijngesneden rode pepertjes

2 el. palmsuiker of br. basterdsuiker

100 gram geroosterde verkruimelde pinda’s

3 tl. ketjap manis

sap van 2 citroenen of limoenen

½ tl. zout
bereiding:

meng de knoflook met het zout en voeg de pepers toe en wrijf zeer fijn tot een pasta.

Stamp de suiker erdoor en daarna de verkruimelde pinda’s, ketjap manis het citroensap of het limoensap en serveer apart naast een schaal met de stukjes fruit vermengt met de zoete aardappel

zodat je zelf kunt bepalen hoeveel dressing je neemt.


lassi uit Jaisalmer met saffraanijs
ingrediënten:

650 ml. melk

flinke snuf saffraan opgelost in 1 el. heet water

12 kardemon peulen

230 gram bruine basterdsuiker + 2 el. extra

6 eidooiers

1 kg. Griekse yoghurt

300 ml. geklopte slagroom

½ tl. amandelessence

bereiding van het ijs:

breng 200 ml. Melk met de kardemon en het saffraanwater aan de kook haal van

het vuur en laat een half uur staan.

Klop de eidooiers met de suiker en voeg de kardemon-melk er gezeefd aan toe, roer en

verwarm langzaam tot het een gladde vla wordt. Niet laten koken want dan schift het.

Gooi de zaden weg. Laat het mengsel afkoelen en als het koud is voeg er 600 ml. van

de yoghurt en de geklopte slagroom aan toe. Giet het in de ijs machine +/- 45 min.

Bereiding van de lassi (yoghurtdrink) :

verwarm de overgebleven 450 ml. Melk samen met de amandelessence, 2 el. Suiker en

de rest van de kardemonzaden. Laat afkoelen en haal door een zeef. Meng dit met rest

van de yoghurt in een blender.

Schep een bolletje ijs in een glas en schenk er de Lassi over. Garneer met wat gemalen

kardemon en evt. een blaadje munt.


alsa khrim ka-thi – kokosijs
ingrediënten:

225 gr. fijne suiker

125 ml. water

800 ml. kokosmelk

geroosterde kokos ter garnering
bereiding:

verhit de suiker met het water in een pan en laat de suiker oplossen en roer tot er zich

een siroop vormt.

Laat afkoelen. Roer er de kokosmelk door en proef of de smaak zoet genoeg is.

Evt. kun je er wat gedroogde rode peper aan toevoegen voor de pit.

Giet het mengsel in een draaiende ijsmachine +/- 45 minuten.

Het ijs smelt snel dus zet tot gebruik in de vriezer.

Serveer met geroosterd kokosmeel of zwart maanzaad in een glaasje.