En over o.a. de Franse 'Bouriane' keuken.
Wat maakt hij mee in Frankrijk ...
Wat weet hij van de Franse keuken ...
Hoe doen ze het in Frankrijk ...
bestellen via vincent@oostvogel.biz
uitgave januari 2025
1. Pain
2. Invité
3. Brood bij de maaltijd
4. C'est du Gâteau !!
5. Tuinsetjes
6. Macarons
7. Foie gras
8. Creuset
9. Mique
10. Les Soupes
11. Mange ta soupe
12. Bouillabaisse
13. On Trinque
14. Paté ou terrine?
15. Les legumes
16. Fromage
17. Nagerechten
18. Chocolademousse
19. Café
20. Zorg goed voor jezelf
21. Gallië
22. Feiten & fabels muggen
23. Truffels
24. 1e Dag in je LDF huis
25. Picknick
26. Lot (rivier)
27. Dordogne (rivier)
28. Côte de Boeuf
29. Magret de Canard
30. Quarantaine versoepeld
31. Confit de canard
32. Stop, politie !!
33. Leed dat hooikoorts heet
34. IJskoffie
35. Bronnen wijnvreugde
36. Begroeting en afscheid
37. Samen koken in LDF
38. Samenwerken
39. Hoe leuk kan het zijn?
40. Vrienden voor het leven
41. Crêpes
42. Bizar, wat een (on)geluk
43. de Patissier
44. Confiance
45. Auto met drie wielen
46. Buren van de buren
47. Druiven
48. Vincent
49. Oesters
50. Smaakt het, of niet?
51. Telefoneren met LDF
52. Paddenstoelen
53 Joue de porc
54. On a faim, on a soif
55. Faire chabrol
56. Reste à la maison
57. Kadootje burgemeester
58. Blonde d'Aquitainen
59. Fibre
60. Tuin klaar?
61. Leveranciers
62. Gast in een restaurant
63. De jacht
64. Kaas
65. Historie van Citroën
66. Saint Vincent
67. Leo Ferré
68. Vlees op de BBQ
69. Met z'n 2en
70. Karamel
71. Met de elektrische auto
72. Alweer die muggen
73. Bedwantsen of oogstmijt
74. Geen corona, maar dan?
75. Transporteurs LDF
76. Vlinderstruik
77. Opstaan!!
78. Tapas
79. Eerste avond-eet-markt
80. Vakantie
81. Boot zonder peddels
82. Sanglier
83. Kaas en wijnbeurs
84. Kaas-wijnmarkt
85. Onze buren
86. Cordon bleu
87. Schoorsteenvegers
88. Lunchen
89. Zwemmen
90. Oostvogel geschiedenis
91. Resto's
92. Dagje uit
93. ??
Eén van mijn verhalen:
36. begroeting en afscheid
Het is soms heel verwarrend, voor ons dan, want wat als je elkaar nou 's morgens, ' s middags of 's avonds ontmoet: het kan allemaal met één woord of met een apart woord, hieronder lees je er iets meer van. allô (of allo ) als ze de telefoon opnemen. Ons hallo wordt in het Frans salut of bonjour .
Salut komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent eigenlijk heil.
Het kan in de informele omgangstaal zowel bij begroeting als bij afscheid gebruikt worden : hoi !, doei = salut !!
Als de buren bij ons op bezoek komen wordt al op een afstand "coucou" geroepen, dat doen ze ook als ze ons een bericht sturen via whatsapp ofzo: à plus. Goedemorgen en goedemiddag bij begroeting wordt ook gewoon vertaald met bonjour. Goedenavond is bonsoir , zowel bij begroeting als bij afscheid.
Wens je iemand nog een prettige dag, middag of avond, dan zeg je: bonne (fin de) journée, bon après-midi en bonne (fin de) soirée.
Welterusten is bonne nuit , eventueel aangevuld met: fais de beaux rêves! ( droom maar lekker!)
Dag in de betekenis tot ziens is natuurlijk au revoir.
Vaak hoor je ook een afkorting van à plus tard: tot later.
Bientôt, à tout à l'heure, à tantôt betekenen tot spoedig, tot zo van tot straks.
Je kunt vanzelfsprekend tot morgen zeggen: à demain of à dimanche als dat zo uitkomt.
Adieu (lett. tot bij God ) is.
Hetzelfde bonjour kan, vreemd genoeg, ook een tegenovergestelde betekenis hebben: als je bijvoorbeeld een uitdrukking hoort als "Bonjour la confiance!" dan betekent dat juist dat er geen vertrouwen meer is: "Vertrouw je me soms niet?"
Verzameling recepten
tijdens werkzaamheden in
ons catering bedrijf
“Golden Apple” & “Berdien Kookt”
tussen 1984 en 2014
in Nederland en Frankrijk.
Gebruik de recepten, geef er je eigen draai aan
en laat ons weten of je vragen hebt voor de ultieme smaak.
Berdien en Vincent Oostvogel
uitgave januari 2025
bestellen via vincent@oostvogel.biz
€ 25,00 excl. verzendkosten
Deze recepten vind je
in bovengenoemd boek:
aïoli
bavaroise a la canelle
bavarois de chèvre
boeuf Wellington
cake aux olives
canard à l'orange
cafoutis de cerises
coq au vin
consommé Aquitaine
confits de canard
canard au whisky
frozen Margarita
galette de pommes
gigot d'agneau sauté ou grillér
haricots verts avec percil et oignon
joues de porc à la bière
pain au saumon
parfait foies de volailles
pâte brisée
pommes de terres boulangères
pissaladiere
poires vin rouge
pommes gratin
pommes Salardaise + pommes sautées
potage á la moutarde
poulet avec jambon fumé + poulet vallée d’auge
quiche de poireaux + quiche de roquefort
risotto
rouleau d'épinard farci
salade Niçoise
salade verte avec magret de canard fumé
salade de fenouil
salade roquet
salade des tomates
salade verte avec gésiers de canard
salade verte avec noix
semifreddo de cantuccini
soufflé aux framboises
soupe à l’oignon
soupe de courge
soupe de poivrons jaunes
st. Jacques avec lardons fumés
tarte au chocolat + tarte aux citron
tarte de figue
terrine de légumes grillés
tiramisu
tomates farci + tomates grillés
sirop de fleur de sureau
pâté de gibier
ris de veau sauce limoncello
Wereldkeuken van
Vincent Oostvogel
Big Apple – Golden Apple
1984 – 2014
uitgave januari 2025
opmaak Vinzzz Design
Enter your text here...
Amerikaans
Gallisch buffet
Asterix en Obelix
Barbecue
Fingerfood
Frans
Grieks
Israëlisch
Italiaans
Oosters
Picknick
Russisch
Scandinavisch
Spaans
Spaans
Tapas
Turks
Marokkaans
Western
Wild
Zuid-Afrikaans